Healthy Living in Utrecht after (minor) Stroke, HeLiUS!

Op de netwerkbijeenkomst van het MNNU van 8 mei is er een presentatie gegeven over het HeLiUS project dat sinds december 2022 binnen het MNNU loopt.

Bijna 70% van alle mensen die een milde beroerte doormaken gaan vanuit het ziekenhuis direct naar huis. De revalidatie kan dan in de 1e lijn plaats vinden. In eerste instantie lijken er vaak weinig problemen aanwezig. Echter worden problemen ook vaak pas in de eigen omgeving evident. Te denken is hierbij niet alleen aan de fysieke beperkingen, maar ook aan problemen met cognitie of communicatie, stemming en vermoeidheid. Daarnaast zijn er vaak ook cardiovasculaire risicofactoren voor het ontwikkelen van een tweede beroerte aanwezig, die in de 1e lijn nog niet altijd opgepakt/behandeld worden.

Het HeLiUS project focust zich op het ontwerpen van een interprofessioneel zorgpad binnen het MNNU met een ondersteunend digitaal platform in de 1e lijn. Het doel van dit interprofessionele zorgpad is een gezonde leefstijl voor mensen na een milde beroerte te stimuleren zodat zij gezond weer mee kunnen doen in de samenleving.

Het belangrijkste onderdeel van het zorgpad is de interprofessionele samenwerking. Hiervoor is een gedeelde visie op die samenwerking nodig, en wat daarvoor nodig is. Inhoudelijk gaat dit vorm krijgen in een gedeelde visie op gezonde leefstijl, risicofactoren daarop en hoe die te bereiken (gedragsverandering). Daarnaast is er een gedeelde visie nodig over de juiste zorg op de juiste plek en met de juiste timing.

Voor deze uitdagingen wordt door de onderzoeksgroep nu aan het begin van het project in co-creatiesessies met de werkgroep van het MNNU en patiënten, hard gewerkt aan dat interprofessionele zorgpad. Als eerste wordt er aan de gedeelde visie op gezonde leefstijl gewerkt met een interprofessionele tool, waarmee de risicofactoren voor de gezonde leefstijl bij de patiënt geïnventariseerd kunnen worden. Hiermee kan dan efficiënt naar de meest geschikte zorgverlener(s) doorverwezen worden, zodat de mensen na de beroerte snel op de juiste zorgplek terecht komen.

In de komende co-creatiesessies zal dit verder uitgewerkt worden, waarbij er ook aandacht zal zijn voor de financiële aspecten en de interprofessionele positionering binnen ons netwerk. Ook is er aandacht voor de ontwikkeling van het ondersteunende digitale platform, waarbinnen veel regie voor de patiënt voorzien is. Later hierover meer.

Gepland is om vanaf november 2023 een start te maken met de inzet van de verwijzingstool binnen het MNNU. Tot November 2025 zal in enkele verbetercycli met jullie gewerkt worden aan de optimalisering van het zorgpad.

Op de netwerkbijeenkomst is informatie vanuit het werkveld opgehaald over de informatie die nodig is voor de verwijzingstool en wat er in de digitale applicatie moet komen. Deze informatie wordt meegenomen in uitwerken van het project.