VOOR PATIËNTEN
Wat is niet-aangeboren hersenletsel?
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is een verzamelnaam voor iedere vorm van schade aan de hersenen die ontstaat na de geboorte. Er zijn veel verschillende oorzaken van NAH. Bij traumatisch hersenletsel gaat het om een oorzaak van buitenaf. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan een klap op het hoofd, zuurstofgebrek of een val. Niet-traumatisch hersenletsel kan ontstaan door een oorzaak binnen het lichaam. Bijvoorbeeld na een herseninfarct, een hersentumor of bij verschillende neurologische ziekten zoals Multipele Sclerose (MS) of de ziekte van Parkinson. In Nederland komen er jaarlijks gemiddeld 130.000 mensen bij met NAH.
Klachten bij niet-aangeboren hersenletsel
NAH kan veel verschillende klachten geven. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan, maar ook problemen bij het denken komen vaak voor. Dit worden vaak de onzichtbare klachten van NAH genoemd. Welke klachten precies ontstaan hangt af van het deel van de hersenen beschadigd is, en hoe groot de schade is. Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn problemen bij het lopen of de evenwicht in het algemeen, een verminderde kracht in de armen of handen of een onduidelijke spraak. Voorbeelden van problemen bij het denken zijn moeilijkheden met concentreren, snel vermoeid zijn of geheugenproblemen. Wat de klachten ook zijn, vaak heeft NAH grote gevolgen voor het dagelijks leven. Zowel voor degene die getroffen is als voor naasten. Er moet worden verwerkt dat dingen niet meer gaan zoals vroeger, en het kost tijd om aan te passen aan de nieuwe (leef)situatie.
Klik hier als u een zorgverlener bij u in de buurt zoekt
Nuttige websites
Op onderstaande websites is in begrijpelijke taal uitgelegd wat niet-aangeboren hersenletsel is en welke gevolgen dit kan hebben. Ook zijn er tips en adviezen te vinden hoe hiermee om te gaan.
Op onderstaande website is informatie te vinden van de patiëntenvereniging. Patientenvereniging Hersenletsel behartigt belangen op regionaal, landelijk en internationaal niveau. Ook wordt er op uiteenlopende manieren contacten georganiseerd tussen lotgenoten.
Op de website van ‘Wegwijzer hersenletsel’ is een overzicht te vinden van een breed aanbod aan producten en diensten op het gebied van hersenletsel in de eigen regio.
Breinlijn is een gratis landelijk loket waar je terecht kunt met alle vragen over hersenletsel. Een hersenletsel deskundige in jouw regio verwijst je naar passende zorg en ondersteuning. Breinlijn denkt met je mee en helpt je verder op weg!